De identificatie en registratie van honden:
– een verplichting vanaf 1 september 1998

Voortaan dienen alle honden die geboren zijn na 1 september 1998 (voor de leeftijd van 4 maanden) en alle honden die van eigenaar veranderen na 01.09.1998 geïdentificeerd en geregistreerd te worden. (K.B. 17.11.1994 gewijzigd door K.B. 19.08.1998).

Concreet betekent dit:
– indien een hond bij u thuis geboren is en indien u deze hond wil houden, u hem moet laten identificeren en registreren voor de leeftijd van 4 maanden
– indien u een hond wil verkopen of weggeven, u deze hond moet laten identificeren, ongeacht de leeftijd van de hond
– indien u een hond koopt of krijgt, deze hond vooraf geïdentificeerd moet zijn en men u het identificatie- en registratiedocument moet meegeven

Hoe laat u een hond identificeren?

Dit kan oor middel van een microchip. In dit geval moet u zich uitsluitend wenden tot dierenartsen. Enkel zij mogen microchips inplanten.

Hoe laat u een hond registreren?

De persoon, of dierenarts, die de identificatie van uw hond heeft uitgevoerd, stuurt alle documenten naar de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden. U moet dus zelf niets doen.
Binnen een termijn van maximum drie weken na de identificatie van uw hond ontvangt u per post een document als bewijs van de identificatie en registratie van uw hond. Op dit document worden al uw gegevens en deze van uw hond vermeld.
Dit document wordt beschouwd als de identiteitskaart van uw hond en moet zorgvuldig bewaard worden.

Wat gebeurt er als de hond van eigenaar verandert?

Als u een hond wilt adopteren of kopen, dan moet het asiel of de verkoper hem reeds van tevoren door een dierenarts hebben laten registreren op DogID.

Als het gaat om een hond die u zelf gevonden hebt, kan u deze niet onmiddellijk adopteren. Raadpleeg in dit geval de site: DogID of u kan altijd bij uw dierenarts terecht

Wat moet u doen als u verhuist?

U stuurt gewoon het onderste gedeelte van het identificatie- en registratiedocument met de nieuwe gegevens naar de B.V.I.R.H. die binnen een termijn van 3 weken een nieuw document zal opsturen met de vermelding van uw nieuw adres.

Meer informatie vindt u terug op deze site: DogID of u kan altijd bij uw dierenarts terecht